Bestigning av Mont Blanc – bra att veta

Läs hela reseberättelsen här (kommer snart).

Den här informationen kan vara till hjälp om ni planerar att bestiga Mont Blanc. Det här är sammanställt efter vår bestigning i juli/augusti 2013. Ställ eventuella frågor i kommentarsfältet så svarar jag så snabbt jag kan.

Hur mycket erfarenhet/kunskap behövs?

Jag har en vecka med guide på glaciär samt många års skidåkning i alperna bakom mig. Dessutom lite sportklättring (hall och utomhus, dock aldrig satt egna säkringar ute). Dock har jag inte vandrat något nämnbart, men är i väldigt bra fysisk form som kompensation.

Bör man ha guide?

Med min erfarenhet kände jag mig trygg utan, annars hade jag inte gjort det helt enkelt. Om ingen i sällskapet är van vid alpin miljö eller har klättrat så att man kan hantera rep ordentligt är det nog smart att ta en legitimerad guide (se nedan varför).

Hur jobbigt är det?

Det är väldigt individuellt, men det var jobbigare än jag trodde och höjden gör sitt. Räkna med i alla fall en hel dags acklimatisering (det vill säga en “härlig” dag (12 timmar) med huvudvärk). Jag är i bra fysisk form (tränar 3 ggr/vecka) och jag var trött i benen nÃ¥gra gÃ¥nger, men inte sÃ¥ att jag ville ge upp. Jag skulle t ex inte ta med nÃ¥gon som inte klarar av att springa 5 km utan problem.

Hur är vädret?

Väder och vind förändrats mycket och snabbt som vanligt i bergen. Vi hade +30 grader och sol till +15 grader och regn i Chamonix. På berget går det ännu fortare. Om du bara bokar en natt i Goûter så bör du vara medveten om risken att vädret kan grusa ett toppförsök.

Det är ett gäng minusgrader och ordentligt blåsigt på toppen på en fin (!) dag. En dålig dag är det stenhård vind och svinkallt. Tänk på att temperaturen sjunker dramatiskt på natten (-15 till -20 grader) om ni gör toppförsök på natten.

Utrustning

Om ni inte har storskor rekommenderar jag att hyra det. Inte sÃ¥ dyrt och jag fick inga problem med skavsÃ¥r i alla fall. Dessutom vet man dÃ¥ att stegjärnen sitter bra. Det mesta gÃ¥r att hyra pÃ¥ plats, utom rep som man tar med själv (eller köper i Chamonix). Det är glaciär och “scrambling” och smala bergskammar sÃ¥ replag är ett mÃ¥ste för en säker bestigning tycker jag. Ja, en del gÃ¥r helt själva men dÃ¥ fÃ¥r ingenting gÃ¥ fel och man fÃ¥r inte ta en snedsteg pÃ¥ fel ställe.

Ta med energirik mat i form av bars och liknande, anpassa det för dagstur. Ta inte för mycket vatten! Två liter räcker nog per etapp. Man kan köpa vatten på Goûter-stationen, räkna med att göra det.

Boende

Refuge de Goûter måste bokas kl. 07:00 exakt en månad före tänkt dag att sova där. Häng på låset på hemsidan! Man får inte tälta vid Goûter, det kan stå Gendarmer vid Tete Rousse och stoppa de som tänker ge sig av med tält mot Goûter. Gendarmerna kontrollerar också bergsguider och ser till att de är legitimerade (tänk på det om ni bokar guide). Man får däremot tälta vid Tete Rousse.

På mängder av sidor på nätet kan man läsa att de som jobbar på Goûter är extremt otrevliga och inte hjälpsamma. Vi upplevde inte det! Den enda gången de muttrade lite var då vi försökte fixa en bokning som strulade för oss, i övrigt var de tvärtom mycket trevliga och hjälpsamma. Räkna inte med att det finns rinnande vatten där uppe. Våtservetter är bra om man vill hålla sig fräsch. Det går att betala med kort där uppe men kontanter är givetvis en bra idé om de har problem med kortläsaren. Det finns en bra middag och en mindre bra frukost att köpa i Goûter.

Etapper

Vi tog Goûter-leden. FrÃ¥n Chamonix tog vi en morgonbuss till La Fayet. DärifrÃ¥n tog vi Mont Blanc Tramway till Nid d’aigle som blev startpunkt.

De flesta gör det på två dagar, en dag till Goûter och sen toppförsök och ner samma dag. En del stannar vid Tete Rousse och kör sedan en väldigt lång dag till toppen och sen ner till Tete Rousse. Vi gjorde toppförsök från Goûter på dagen på grund av acklimatisering och tog en extra natt på Goûter innan vi gick ner. Vi gick rätt långsamt, det tog ungefär såhär lång tid:

  • Nid d’aigle -> Tete Rousse, ca 3-4 timmar.
  • Tete Rousse -> Goûter ca 3 timmar.
  • Goûter -> toppen, ca 5 timmar.
  • Toppen -> Goûter, ca 3 timmar
  • Goûter -> Tete Rousse, drygt 2 timmar.
  • Tete Rousse -> Nid d’aigle, drygt 2 timmar.

Lycka till!